Posts by Dr. Simon Gergely

1) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 9336)
Posted 24 days ago by Dr. Simon Gergely
Sziasztok!

Segitseget szeretnek kerni.
Eloszor is elnezest kerek, hogy:
- ekezet nelkul irok (a rendszerben megint nem jol jelennek meg),
- kezdonek tuno kerdesekkel irok ide.
Ubuntu/BeLin alatt hasznalom a boincot. A BeLin 5.0 az Ubuntu Xenial Xerus 16.04-re epul.
Asztali kornyezetem mate 1.12 (nem tudom, szamit-e egyaltalan). Nem vagyok meg tul rutinos felhasznalo, harom eve valtottam linuxra. A mindennapi feladatok mennek, a bonyolultabbak kevesbe.

A lenyeg: nincs eleg helyem boinc projektek szamara, szeretnek neki tobbet adni, lenne honnan. Telepitesi sema: Efi particio fat32, kb. 512 megabyte, 6 mega hasznalt (nem szeretnem bantani). Swap particio, kb. 8 gigabyte (amennyi a ramom (nem szeretnem bantani) ). Rendszerparticio / csatolasi ponttal, ext4 fajlrendszerrel, 11 gigabyte, amelybol boinc projektek nelkul 6 gb-ot hasznal a rendszer, majdnem 8 gb volt szabad. Boinc projektek nelkul boven eleg evek ota mindenre. Elkovettem azt a hibat, hogy a /var konyvtarat nem tettem kulon particiora. A /home particiom elfoglalja az ssd-m osszes tobbi reszet, ez is ext4 fajlrendszeru, ide telepulnek a felhasznalok, akiket letrehozok. A boincnak van sajat felhasznaloi fiokja, de nem latom normal esetben, es nem igazan tudom, hol van a boinc felhasznalo munkakonyvtara. Gyanitom, hogy a /var/lib/boinc-client mappa az.
A /etc/passwd fajlban a kovetkezo bejegyzes van rola:
boinc:x:122:130:BOINC core client,,,:/var/lib/boinc-client:/bin/false

Bemasolok a boinc naplobol par bejegyzest es feltennek egy-ket kerdest.
"31-Mar-2018 10:03:59 [---] Data directory: /var/lib/boinc-client", ezt irja a boinc naplo.
Ez a passwd-ban irottakkal megegyezik, akkor ez egyben a Boinc felhasznalo munka- es adatkonyvtara? Elsosorban ezt a munkakonyvtarat szeretnem atkoltoztetni a /home ala valahova.
Meg ezek is fontosak lehetnek: "31-Mar-2018 10:04:00 [---] OS: Linux: 4.13.0-37-generic
31-Mar-2018 10:04:00 [---] Memory: 7.69 GB physical, 11.66 GB virtual
31-Mar-2018 10:04:00 [---] Disk: 11.41 GB total, 4.07 GB free"
"31-Mar-2018 10:04:00 [---] Preferences:
31-Mar-2018 10:04:00 [---] max memory usage when active: 5509.99MB
31-Mar-2018 10:04:00 [---] max memory usage when idle: 7084.27MB
31-Mar-2018 10:04:00 [---] max disk usage: 3.88GB"
Nyilvan, ha tobb helye lenne, ez az ertek is nagyobb lenne, ahogyan igazodna a fent irt beallitashoz.
Mi az egyszerubb? Atkoltoztetni a boinc felhasznalot, valamint az osszes konyvtarat, beleertve az adatkonyvtarat a /home ala, vagy modositani a particiokon? A sztakinak boven eleg a mostani hely is, de vannak projektek, amelyeknek nem. Azert nekik is szeretnek adni egy eselyt,
Mire figyeljek? Ha akar csak az adatkonyvtarat koltoztetnem at, hol, milyen konfigfajlban kell ezt megadni? Ha atmasolom cp-vel, nyilvan -R (recursive), meg mire kell figyelni a masolasnal? Melyik konyvtarnak ki legyen a tulajdonosa, kinek legyen a fajlokra irasi, olvasasi, futtatasi joga es kiknek ne? Ha ne a cp-vel masoljam, akkor mivel ajanlott?
Eleg lenne a /var/lib/boinc-clientet atmasolni valahova, megadni neki a megfelelo tulajdonost es jogosultsagokat, es atirni a passwd-ban, vagy van m
2) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 9335)
Posted 24 days ago by Dr. Simon Gergely
Sziasztok! Mar ujra mukodik, van par csomag, csak az ekezetekkel van meg gond. Egyebkent a boinc.logbol vettem eszre (/var/log/boinc.log), mert tegnap volt egy csunya fagyasom (nem a SZTAKI miatt) es annak akartam utanajarni. Erre latom, hogy kaptam feladatot. Remeljuk, ez igy is marad. En is eldobtam az osszes novemberi munkat es ujracsatlakoztam a projekthez, mint mas is, reszben azert, mert azt hittem, igy megjavul, reszben, mert ujrahuztam egy gepemet. Koszonjuk ezt a nagyszeru husveti meglepetest.
3) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 9318)
Posted 133 days ago by Dr. Simon Gergely
Tisztelt Üzemeltetők!
Sajnálattal tapasztaljuk, hogy már kb. két hete nem kapunk semmi információt arról, hogy mi történt.
Ezt a hozzáállást felettébb érdekesnek tartom, mivel tudomásom szerint mi teszünk szívességet azzal, hogy gépidőnk, gépi erőforrásaink egy részének felajánlásával a projektben részt vevő kutatóműhelyek ingyen jutnak számítógép-kapacitásokhoz.
Cserébe nem várok semmit, tisztában vagyok a feltételekkel, amelyek alapján a közösséghez és a projekthez csatlakoztam, immár bő tíz éve.
Pont ezen a fórumon érveltem a projekt ingyenessége és tiszta szándékú jellege mellett.
Ugyanakkor nagy fokú udvariatlanságnak és tiszteletlenségnek tartom, hogy ennek ellenére semmilyen információt nem kapunk, ha a projekt valamiért elakad.
Véleményem szerint három mondatban meg lehetne írni, amely egy ebédszünetben vagy munkaidő végén is beszorítható lenne a mindennapi munkák közötti ügymenetbe.
Ezt a hosszabb üzenetet úgy, hogy közben gondolkodtam is, mit írjak, egyes részeket átfogalmaztam, 19 óra 23 perckor kezdtem el írni, és 19 óra 36 perc körül bocsátom útjára. Ezt csak annak érzékeltetésére kívántam jelezni, hogy nem lenne nagy erőfeszítés közölni az érintettekkel, mi történt, mi várható.
Megjegyezném, más projektek még kérés nélkül is kommunikálnak a közösség tagjaival, a SZTAKI viszont még kérésre sem. Dícséretes ez az önmérséklet, csak valahogy én nem igazán díjazom.
4) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 9314)
Posted 140 days ago by Dr. Simon Gergely
Yes, and there is no information about this issue. I have got more than 1000 dead tasks on my machines.
Azaz: Igen, és nincs információnk a hibáról. Nekem több mint ezer döglött feladatom van a gépeimen.
5) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 9308)
Posted 145 days ago by Dr. Simon Gergely
A nyílt közösségekben az a jó, hogy a működés minden részletébe betekinthetsz, és ha megvan hozzá a szakértelmed, meg is értheted, hogyan működik. Ez átláthatósági kényszert eredményez. Ha tehát valamit el akarnának rejteni, valamivel vissza akarnának élni, szinte biztos vagyok benne, hogy előbb vagy utóbb, de lelepleződnének az ilyen csalárd szándékú megoldások. Ez ártana az egész közösség hírének és ellehetetlenítené az adott közösséget vagy szervezetet.
Zárt forráskód esetén ellenben nem tudod ellenőrizni, hogy mit írtak, az hogyan készült, mit tartalmaz stb. Ezért ha nem tiszták az alkotó szándékai, az igen nehezen derül ki.
A BOINC nevében benne van, hogy Berkeley Nyílt rendszer (infrastruktúra) hálózati számítások végzésére. Tehát ha megvan a szakértelmed, ellenőrizni tudod, hogyan működik a BOINC keretrendszer.
Feltételezem, a keretrendszert megtöltő tudományos projektek, beleértve azok szoftvereit és adatállományait, szintén nyílt forrásúak, mert ez biztosítja az átláthatóságot.
Ráadásul a tudományos megközelítésnek éppen az átláthatóság a lényege. A tudományos kutatást lépésről lépésre átláthatóan kell végezni és dokumentálni (az adott tudományág módszertana szerint), hogy a kutatás eredményét mások is meg tudják ismételni. Ha a mások általi megismétlés ugyanazt az eredményt hozza, több mint valószínű, hogy a tudományos kutatás helyesen ment végbe.
Ez megköveteli, hogy a rendszer nyílt és átlátható legyen.
A rendszer ingyenes. Ennek az az értelme, hogy így lehet kikényszerítve hagyni a nyíltságot és az átláthatóságot. Tehát ha nem kérhetsz pénzt a gépeddel folytatott kutatásért és felfedezésért, nem is lehet meg az a késztetésed, hogy a felfedezett információkra hivatkozva bezárd a kódot, kisajátítsd a megoldást, átláthatatlanná és ellenőrizhetetlenné tedd a rendszert.
Nem tudom pontosan, hogyan működik a bitcoin bányászat, a blokklánc technológia stb. Kérdésed alapján ennek majd megpróbálok utánaolvasni részletesebben. Nem tudom pontosan, hogy a bitcoin bányászok milyen szolgáltatást végeznek a számítógépeikkel kiknek a részére, melyért cserébe ezt az ellenőrizhetetlen zombivalutát kapják. Közgazdaságilag viszont mind a bitcoin, mind a hozzá hasonló szabályozatlan pénznemek roppant károsak, mert ha akár az árfolyamuk, akár más gazdasági tulajdonságuk kiszámíthatatlanul változik, az minden, csak nem jó, ugyanis nem tudja betölteni csereegyenértékes szerepét, azaz a megtermelt javakat nem lehet kiszámítható módon bitcoin pénzegyenértékre cserélni és fordítva. Mivel államoktól független, szabályozatlan, gazdaságilag károsan viselkedő modern pénznemről van szó, úgy gondolom, hogy gazdasági funkciója betöltésére alkalmatlan, ugyanakkor tökéletesen alkalmas arra, hogy a szervezett bűnözés azt mindenféle módon mindenféle zsarolás, kényszerítés, gazdasági ellehetetlenítés eszközeként felhasználja.
Melyik tudományos kutatóintézet lenne az, aki ennek az eshetőségét egyáltalán hagyná felmerülni?
A Magyar Tudományos Akadémia szerveként működő SZTAKI és az ő projektje, a SZTAKI Desktop Grid már csak azért sem vállalhat fel ilyen kockázatot, mert azzal közvetve a magyar állam jóhírét, gazdasági kiszámíthatóságát ásná alá, legalábbis nekem ez a véleményem.
A fentiek alapján kizártnak tartom, hogy az erőforrásainkat bitcoin vagy hasonló pénzek előállítására használnák fel.
A projektek sikere a közös bizalmon, az átláthatóságon és a nyíltságon alapul.
Természetesen a BOINC fejlesztői figyelmeztetnek minket, hogy saját felelősségünkre csatlakozzunk bármely projekthez. Viszont véleményem szerint mind a SZTAKI neve, mind az itt összegyűlt közösség, mind a projekt kivitelezése, biztonsága és jó minőségű megvalósítása garancia arra, hogy ne történjen ilyesmi.
Még azt érdemes megemlíteni, hogy természetesen a szabályozás sok irányban változhat. Például: keretet teremthetnek a zombi magánvalutáknak, hogy ne szabaduljanak el és be tudják tölteni közgazdasági funkciójukat. Változhat a használatra, adózásra stb. vonatkozó szabályozás is hosszabb távon, ami lehetővé teheti informatikai eszközök megosztott használatát és ennek akár ellenérték fejében történő igénybe vételét, figyelemmel az összes ezzel járó problémára. költségtérítés (áramszámla), adózás, stb. Ez is tehát a megosztás alapú gazdaság egy lépcsője lehet. Ugyanakkor a szabályozás még messze nem tart itt, reális esély ennek kialakulására szerintem húsz-harminc év.
Az itt megjelent véleményem elsősorban magánvélemény, a jogi részéért szakmailag tudok felelősséget vállalni, az informatikai, közgazdasági részéért kevésbé. Tehát: ha valaki pontosítaná, kiegészítené vagy cáfolná, itt nyugodtan megteheti, én magam is tanulok minden új felvetésből.
Végül: remélem, a karbantartásnak lassan vége és újra beindulhat a munka. Legalábbis nálam a /var/log/boinc.log fájlban azt írja, hogy: 30-Nov-2017 23:56:40 [SZTAKI Desktop Grid] Project is temporarily shut down for maintenance.
6) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 9302)
Posted 188 days ago by Dr. Simon Gergely
Kedves Zsombor!

Szerintem érdekes a kérdés, amit felvetettél. Egyrészt, mert van alapkutatás és van alkalmazott kutatás. Szerintem ezek inkább alapkutatási projektek.
Én sem vagyok szakember, tehát csak azt tudom megírni, amit megértettem.

A matematikai projekteknek hasznuk lehet a későbbiekben például adattömörítési vagy éppen titkosítási eljárások kifejlesztésekor.

Van biológiai projekt is, de nem néztem még meg, hogy mi az és nem tudom, hogy megy-e és mikor kaphatok belőle.

Megy vagy ment egy szerzői jogi projekt, melyben azt próbálták vagy próbálják kideríteni, hogy hogyan lehet ellenőrizni, ha valaki plagizál. Ennek például óriási gyakorlati haszna van. Ha valaki egy az egyben lenyúlná az írásművedet és sajátjaként tenné közzé, nagyon rosszul járnál.

Van egy fizikai projekt is.

Van nem is egy, amelynél már eredmények is vannak. Nem biztos, hogy sokat értesz belőle, én sem. Más projektek interaktívabbak a felhasználókkal, például a Rosetta at home naponta közli, ki találta meg a legalacsonyabb energiaállapotú fehérjeszerkezetet stb, stb. A World Community Grid e-mailben is tájékoztat a teljesítményedről, illetve arról, hogy hogyan állnak az egyes kutatások.

Nem szeretnélek a SZTAKI projektjeiről lebeszélni, mert minél többen erősítjük a hazai projekteket, annál jobb, de az tény, hogy a nagyobb projekteknél jobban oda tudnak figyelni a felhasználókkal való kommunikációra és a felhasználók motiválására, például jelképes érmek kiadásával.

De itt a SZTAKI-nál sincs minden veszve. Kérhetsz magadnak például oklevelet, amely legalább azt elmondja, hogy eddig mennyit dolgozott a géped. Nézegetheted a statisztikákat (dicsőségtáblát, ha úgy tetszik), és motiválhat, ha jobb helyen vagy rajta (lásd: kiemelkedő résztvevők). A főlapról könnyen megtalálod az egyes projektekhez tartozó eredményeket.

Végül, hogy ne csak szidjam a SZTAKI-projekteket, hanem dicsérjem is, megemlítem, hogy más projektekhez képest elég tapintatos. Viszonylag kevés ramot eszik, nem hajtja túl a swapot, nem foglalja le használhatatlanul lassúvá téve a gépet még akkor se, ha teljesen hajtod (lásd boinc manager haladó nézet, aktivitás menü, mindig fut és hálózati forgalom mindig engedélyezett). Nagyon kicsi fájlokkal dolgozik, ezért a lemezen szinte észre se veszed (nálam kb. egy megabájtot foglal), nagyon kicsi hálózati forgalmat generál (pár kilobájt megy fel-le alkalmanként). Tehát a SZTAKI projektek - legalábbis amit eddig futtattam - nagyon takarékosak minden erőforrással, csak a processzort használják, és más projektekhez képest ha száz százalékon van a proci hajtva, akkor sem rabolja el olyan durván más folyamatoktól a gépidőt, tehát az alacsony prioritás itt tényleg alacsony, alig befolyásolja a többi programot. Nálam a load average (hogy kellene ezt magyarul mondani, talán átlagos terheltség) értéke egy kétmagos hyperthreadinges laptopnál még akkor sem megy 4,1 fölé, ha durván használok mellette mást, pl. firefoxot, thunderbirdet, youtube-ot, libre office-t, orca képernyőolvasót stb, stb. Tehát szerintem a Zeta-projekt például nagyon jól meg lett csinálva. Azt nem tudom, mennyi a selejtes eredmény, mert nincs kedvem nyomozgatni, de nálam már vagy öt éve nem volt olyan csomag, amit félbehagyott, eldobott volna számítási hiba miatt. Bezzeg a climate prediction.netben volt olyan, hogy két hónapig dolgoztam egy klímamodellel, aztán hetven százaléknál elhajította számítási hibával. Örültem neki nagyon. Annak meg még jobban, hogy 1 gigát evett a vincsiből, swapolt, mint atom és belassította a gépet. Ha meg megkértem, hogy hagyná már félbe a munkát, amíg mást csinálok, gyakran egy-egy ellenőrzőpontnál újrakezdte, mert összeomlott, tehát olykor több órányi munka veszett kárba. Na ilyesmit a Zetánál nem tapasztalok. Szépen jönnek-mennek a csomagok, és igazából az se nagyon izgat, hogy mennyi pontot kapok érte, mert így se állok rosszul.

Korábban a SZTAKI-nak két kutatásából is kaptam munkát, de ha meghalok, se tudom már, melyik volt a Zeta mellett a másik.
Azok nagyobb csomagok voltak valamivel, de akkor már Binsys nem volt. Azok voltak az igazán hosszúak, mármint a Binsysek. Volt is néha gond velük.

Az alapkérdésedre visszatérve: a nagy, korrekt projekteknél mindenütt találsz részletes magyarázatokat és eredményeket, és ez a Sztakira is igaz. Csak győzzük megérteni, legyenek angolul vagy magyarul (egyiket sem könnyű).
Itt egy fullra hajtott laptop adata. Kraftwerk megy youtube-ról, nyitva négy böngészőablak, az egyiken vagy öt fül, most más nincs nyitva, mutatom az uptime és a free -th parancsok kimeneteit:
01:43:52 up 8 days, 3:36, 2 users, load average: 4,44, 4,43, 4,52
Na jó, kicsit feljebb ment. :-)
továbbá
total used free shared buff/cache available
Mem: 7,7G 3,0G 1,7G 261M 3,0G 4,0G
Swap: 11G 16K 11G
Total: 19G 3,0G 13G
7) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 9270)
Posted 529 days ago by Dr. Simon Gergely
Sziasztok!
Gond van, ide senki ne irjon most ekezettel, mert legalabbis nalam ramatyul jelenik meg.
8) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 9232)
Posted 1018 days ago by Dr. Simon Gergely
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem pár dologban.
Nem kapok feladatokat napok vagy hetek óta, a hírekben semmi erre vonatkozó információt nem találtam.
A rendszeremről, amit most húztam újra:
Linux simibelin 3.16.0-40-generic #54~14.04.1-Ubuntu SMP Wed Jun 10 17:30:45 UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
Beállítottam a boinc managerben, hogy állandóan fusson, és egyelőre nem kértem munkapuffert.
Windows alatti boinc managereket akadálymentesen tudom használni képernyőolvasóval. Belin (vakosított Ubuntu) alatt Orca képernyőolvasóval viszont a boinc manager egyes részeit, pl. a projektlistát nem látom megfelelően, így nem tudom a projektjeimet megfelelően menedzselni (feladatokat kérni, stb.) Ezért ezeket a gépeket sztakira állítottam rá.
Boinctuival megnéztem, azzal valahogy frissíteni is sikerült, de azt kapom üzenetben, hogy "project has no jobs available".

A kérdésem tehát kettébontható.
1. Állnak-e rendelkezésre feladatok, vajon miért nem kap ez a gépem?
2. viszonylag kezdő vagyok a linux világában; kell-e a felhasználói fiókomat hozzáadnom valamilyen csoporthoz, kell-e valamilyen jogosultságot beállítani, esetleg csomagot telepíteni, hogy a grafikus boinc manager képernyőjének minden elemét megfelelően olvassa az Orca képernyőolvasó? Használjak más megoldást, pl. boinccmd? Ezzel meg az a baj, hogy nem engedi átirányítani a súgóját a szokásos módon szövegfájlba, így nem tudom tanulmányozni megfelelően. A > átirányító nem működik, a 2> szintén nem. Próbáltam átcsatolni a parancskimenetet geditbe |-lal, de nem adja át neki.
Tanulmányoztam a boinc dokumentációt, de valószínűleg az angoltudásom nem elég hozzá, hogy mindent megfelelően megértsek, pl. hogyan engedélyezhetem a távoli hozzáférést.

Ha bárkinek van jó ötlete, azt előre is nagyon szépen köszönöm. Sziasztok!
9) Questions and Answers : Windows : Zeta_1.01_windows_intelx86 will not snooze (Message 9222)
Posted 1150 days ago by Dr. Simon Gergely
I think, they are working to solve this problem. I have also told, that there are problems when I try to suspend my machine. The applications crash and you can read in the message box of boinc client that if this happens often, you should restart your machine, etc.
There are also problems, when you are using less than 100 % of your cpu time etc. Somebody can not run this project in linux, because he need cpu resources and has to limit boinc, but it crashes.
They know this and in the "Hungary, Magyarok ide" (Hungary: hungarian, come here" topic we talked about these problems. There is no solution but don't loose your hope:-). We also are vaiting for this.
When you would like to use an application whic is using your machine continuously, you should kill boinc. For example if you'd like to write a dvd or use audacity...
For more information, please visit the "Sztaki desktop grid"/"Hungary, Magyarok, ide!" topic, and do not use google translator, because the result is not so good, instead of that, ask somebody to help you translating our chat:-).
Have a nice day!
10) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 9206)
Posted 1319 days ago by Dr. Simon Gergely
Szia!
Szerintem csak úgy tudsz a problémán javítani, ha a boinc managerben beállítod az eszközök, számítási beállítások, hálózathasználat párbeszédpanelen a minimum munkapuffert mondjuk 1 napra, a kiegészítő munkapuffert max. 7 napra. Így a géped össze tudja kapkodni a kelő munkamennyiséget, de főleg hétköznap, tapasztalataim szerint hétvégente általában nincs csomag. Azonban így ki lehet húzni.
Sajnos csak 8 naposak a munkacsomagok teljesítési határidejei ellentétben a numsys-szel. Azonban ha három-négy nap max. munkapuffert állítasz be, akkor sem futsz ki a határidőből, ha a gépedet intenzíven használod.
Jelenleg a munkacsomagok letöltési kvótája napi 300 munkacsomag / gép.
Ez a Numsysnél, ahol az utóbbi időben hat-nyolcórás munkacsomagok voltak, beláthatatlan mennyiség lett volna, ennyit nem is kértek a gépek. A Zetánál viszont, ahol átlag félórás munkacsomagok vannak, elhiszem, hogy a rendszer nem tudja kiszolgálni az igényeket.
Én is kérdeznék párat: esetleg hosszabb munkacsomag kicsit nagyobb teljesítési határidővel nem lehetne?
A numsys-szel, a copyval, stb. mi történt? Ezek végleg lehaltak?
A boinc projektajánlójában még mindig a binsys szerepel, kutatási profilként pedig a matematika annak ellenére, hogy a SZTAKI desktop grid már kutat fizikában és szerzői jogban (copyright). Érdemes lenne frissíteni az ajánlót, ami a boinc managerben a projektekhez való csatlakozásnál jelenik meg, amikor legörgetjük a listát.


Next 10 posts

Home | My Account | Message Boards


Copyright © 2018 SZTAKI Desktop Grid