Posts by Dr. Simon Gergely

1) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 9302)
Posted 5 days ago by Dr. Simon Gergely
Kedves Zsombor!

Szerintem érdekes a kérdés, amit felvetettél. Egyrészt, mert van alapkutatás és van alkalmazott kutatás. Szerintem ezek inkább alapkutatási projektek.
Én sem vagyok szakember, tehát csak azt tudom megírni, amit megértettem.

A matematikai projekteknek hasznuk lehet a későbbiekben például adattömörítési vagy éppen titkosítási eljárások kifejlesztésekor.

Van biológiai projekt is, de nem néztem még meg, hogy mi az és nem tudom, hogy megy-e és mikor kaphatok belőle.

Megy vagy ment egy szerzői jogi projekt, melyben azt próbálták vagy próbálják kideríteni, hogy hogyan lehet ellenőrizni, ha valaki plagizál. Ennek például óriási gyakorlati haszna van. Ha valaki egy az egyben lenyúlná az írásművedet és sajátjaként tenné közzé, nagyon rosszul járnál.

Van egy fizikai projekt is.

Van nem is egy, amelynél már eredmények is vannak. Nem biztos, hogy sokat értesz belőle, én sem. Más projektek interaktívabbak a felhasználókkal, például a Rosetta at home naponta közli, ki találta meg a legalacsonyabb energiaállapotú fehérjeszerkezetet stb, stb. A World Community Grid e-mailben is tájékoztat a teljesítményedről, illetve arról, hogy hogyan állnak az egyes kutatások.

Nem szeretnélek a SZTAKI projektjeiről lebeszélni, mert minél többen erősítjük a hazai projekteket, annál jobb, de az tény, hogy a nagyobb projekteknél jobban oda tudnak figyelni a felhasználókkal való kommunikációra és a felhasználók motiválására, például jelképes érmek kiadásával.

De itt a SZTAKI-nál sincs minden veszve. Kérhetsz magadnak például oklevelet, amely legalább azt elmondja, hogy eddig mennyit dolgozott a géped. Nézegetheted a statisztikákat (dicsőségtáblát, ha úgy tetszik), és motiválhat, ha jobb helyen vagy rajta (lásd: kiemelkedő résztvevők). A főlapról könnyen megtalálod az egyes projektekhez tartozó eredményeket.

Végül, hogy ne csak szidjam a SZTAKI-projekteket, hanem dicsérjem is, megemlítem, hogy más projektekhez képest elég tapintatos. Viszonylag kevés ramot eszik, nem hajtja túl a swapot, nem foglalja le használhatatlanul lassúvá téve a gépet még akkor se, ha teljesen hajtod (lásd boinc manager haladó nézet, aktivitás menü, mindig fut és hálózati forgalom mindig engedélyezett). Nagyon kicsi fájlokkal dolgozik, ezért a lemezen szinte észre se veszed (nálam kb. egy megabájtot foglal), nagyon kicsi hálózati forgalmat generál (pár kilobájt megy fel-le alkalmanként). Tehát a SZTAKI projektek - legalábbis amit eddig futtattam - nagyon takarékosak minden erőforrással, csak a processzort használják, és más projektekhez képest ha száz százalékon van a proci hajtva, akkor sem rabolja el olyan durván más folyamatoktól a gépidőt, tehát az alacsony prioritás itt tényleg alacsony, alig befolyásolja a többi programot. Nálam a load average (hogy kellene ezt magyarul mondani, talán átlagos terheltség) értéke egy kétmagos hyperthreadinges laptopnál még akkor sem megy 4,1 fölé, ha durván használok mellette mást, pl. firefoxot, thunderbirdet, youtube-ot, libre office-t, orca képernyőolvasót stb, stb. Tehát szerintem a Zeta-projekt például nagyon jól meg lett csinálva. Azt nem tudom, mennyi a selejtes eredmény, mert nincs kedvem nyomozgatni, de nálam már vagy öt éve nem volt olyan csomag, amit félbehagyott, eldobott volna számítási hiba miatt. Bezzeg a climate prediction.netben volt olyan, hogy két hónapig dolgoztam egy klímamodellel, aztán hetven százaléknál elhajította számítási hibával. Örültem neki nagyon. Annak meg még jobban, hogy 1 gigát evett a vincsiből, swapolt, mint atom és belassította a gépet. Ha meg megkértem, hogy hagyná már félbe a munkát, amíg mást csinálok, gyakran egy-egy ellenőrzőpontnál újrakezdte, mert összeomlott, tehát olykor több órányi munka veszett kárba. Na ilyesmit a Zetánál nem tapasztalok. Szépen jönnek-mennek a csomagok, és igazából az se nagyon izgat, hogy mennyi pontot kapok érte, mert így se állok rosszul.

Korábban a SZTAKI-nak két kutatásából is kaptam munkát, de ha meghalok, se tudom már, melyik volt a Zeta mellett a másik.
Azok nagyobb csomagok voltak valamivel, de akkor már Binsys nem volt. Azok voltak az igazán hosszúak, mármint a Binsysek. Volt is néha gond velük.

Az alapkérdésedre visszatérve: a nagy, korrekt projekteknél mindenütt találsz részletes magyarázatokat és eredményeket, és ez a Sztakira is igaz. Csak győzzük megérteni, legyenek angolul vagy magyarul (egyiket sem könnyű).
Itt egy fullra hajtott laptop adata. Kraftwerk megy youtube-ról, nyitva négy böngészőablak, az egyiken vagy öt fül, most más nincs nyitva, mutatom az uptime és a free -th parancsok kimeneteit:
01:43:52 up 8 days, 3:36, 2 users, load average: 4,44, 4,43, 4,52
Na jó, kicsit feljebb ment. :-)
továbbá
total used free shared buff/cache available
Mem: 7,7G 3,0G 1,7G 261M 3,0G 4,0G
Swap: 11G 16K 11G
Total: 19G 3,0G 13G
2) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 9270)
Posted 346 days ago by Dr. Simon Gergely
Sziasztok!
Gond van, ide senki ne irjon most ekezettel, mert legalabbis nalam ramatyul jelenik meg.
3) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 9232)
Posted 835 days ago by Dr. Simon Gergely
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem pár dologban.
Nem kapok feladatokat napok vagy hetek óta, a hírekben semmi erre vonatkozó információt nem találtam.
A rendszeremről, amit most húztam újra:
Linux simibelin 3.16.0-40-generic #54~14.04.1-Ubuntu SMP Wed Jun 10 17:30:45 UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
Beállítottam a boinc managerben, hogy állandóan fusson, és egyelőre nem kértem munkapuffert.
Windows alatti boinc managereket akadálymentesen tudom használni képernyőolvasóval. Belin (vakosított Ubuntu) alatt Orca képernyőolvasóval viszont a boinc manager egyes részeit, pl. a projektlistát nem látom megfelelően, így nem tudom a projektjeimet megfelelően menedzselni (feladatokat kérni, stb.) Ezért ezeket a gépeket sztakira állítottam rá.
Boinctuival megnéztem, azzal valahogy frissíteni is sikerült, de azt kapom üzenetben, hogy "project has no jobs available".

A kérdésem tehát kettébontható.
1. Állnak-e rendelkezésre feladatok, vajon miért nem kap ez a gépem?
2. viszonylag kezdő vagyok a linux világában; kell-e a felhasználói fiókomat hozzáadnom valamilyen csoporthoz, kell-e valamilyen jogosultságot beállítani, esetleg csomagot telepíteni, hogy a grafikus boinc manager képernyőjének minden elemét megfelelően olvassa az Orca képernyőolvasó? Használjak más megoldást, pl. boinccmd? Ezzel meg az a baj, hogy nem engedi átirányítani a súgóját a szokásos módon szövegfájlba, így nem tudom tanulmányozni megfelelően. A > átirányító nem működik, a 2> szintén nem. Próbáltam átcsatolni a parancskimenetet geditbe |-lal, de nem adja át neki.
Tanulmányoztam a boinc dokumentációt, de valószínűleg az angoltudásom nem elég hozzá, hogy mindent megfelelően megértsek, pl. hogyan engedélyezhetem a távoli hozzáférést.

Ha bárkinek van jó ötlete, azt előre is nagyon szépen köszönöm. Sziasztok!
4) Questions and Answers : Windows : Zeta_1.01_windows_intelx86 will not snooze (Message 9222)
Posted 967 days ago by Dr. Simon Gergely
I think, they are working to solve this problem. I have also told, that there are problems when I try to suspend my machine. The applications crash and you can read in the message box of boinc client that if this happens often, you should restart your machine, etc.
There are also problems, when you are using less than 100 % of your cpu time etc. Somebody can not run this project in linux, because he need cpu resources and has to limit boinc, but it crashes.
They know this and in the "Hungary, Magyarok ide" (Hungary: hungarian, come here" topic we talked about these problems. There is no solution but don't loose your hope:-). We also are vaiting for this.
When you would like to use an application whic is using your machine continuously, you should kill boinc. For example if you'd like to write a dvd or use audacity...
For more information, please visit the "Sztaki desktop grid"/"Hungary, Magyarok, ide!" topic, and do not use google translator, because the result is not so good, instead of that, ask somebody to help you translating our chat:-).
Have a nice day!
5) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 9206)
Posted 1136 days ago by Dr. Simon Gergely
Szia!
Szerintem csak úgy tudsz a problémán javítani, ha a boinc managerben beállítod az eszközök, számítási beállítások, hálózathasználat párbeszédpanelen a minimum munkapuffert mondjuk 1 napra, a kiegészítő munkapuffert max. 7 napra. Így a géped össze tudja kapkodni a kelő munkamennyiséget, de főleg hétköznap, tapasztalataim szerint hétvégente általában nincs csomag. Azonban így ki lehet húzni.
Sajnos csak 8 naposak a munkacsomagok teljesítési határidejei ellentétben a numsys-szel. Azonban ha három-négy nap max. munkapuffert állítasz be, akkor sem futsz ki a határidőből, ha a gépedet intenzíven használod.
Jelenleg a munkacsomagok letöltési kvótája napi 300 munkacsomag / gép.
Ez a Numsysnél, ahol az utóbbi időben hat-nyolcórás munkacsomagok voltak, beláthatatlan mennyiség lett volna, ennyit nem is kértek a gépek. A Zetánál viszont, ahol átlag félórás munkacsomagok vannak, elhiszem, hogy a rendszer nem tudja kiszolgálni az igényeket.
Én is kérdeznék párat: esetleg hosszabb munkacsomag kicsit nagyobb teljesítési határidővel nem lehetne?
A numsys-szel, a copyval, stb. mi történt? Ezek végleg lehaltak?
A boinc projektajánlójában még mindig a binsys szerepel, kutatási profilként pedig a matematika annak ellenére, hogy a SZTAKI desktop grid már kutat fizikában és szerzői jogban (copyright). Érdemes lenne frissíteni az ajánlót, ami a boinc managerben a projektekhez való csatlakozásnál jelenik meg, amikor legörgetjük a listát.
6) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 8278)
Posted 1319 days ago by Dr. Simon Gergely
Sziasztok! Hátha segít az is, hogy ha leteszem a laptopot készenlétbe, azzal jön vissza, hogy elhasalnak a feladatok. Újra betölti és folytatja valahonnan, amit már lementett. Ez igaz volt numsysre is meg zetára is. Mivel a zeták kis csomagok, különösebben nem érdekel, ha nincs benne számítási hiba. De elképzelhetőnek tartom, hogy ez is ugyanehhez a problémához tartozik, vagy hasonló hozzá.
Sőt, mivel úgy van beállítva a kliensem, hogy tartsa a memóriában a feladatokat, ha mást kezd el futtatni, akkor is elhasaltatja a zetás és binsyses feladatokat.
Ugyanakkor ez nem mindig van így. Van, hogy jól viseli a készenlétet meg a váltogatást, van, hogy nem.
Néztem AMD-s és intel procis gépen is, mind a kettőnél teljesen változó, hogy mikor hogy viselkedik.
7) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 8274)
Posted 1332 days ago by Dr. Simon Gergely
Most sajnos (nálam 0 óra 1 perckor, március 2-án):
Results ready to send
0
8) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 8272)
Posted 1332 days ago by Dr. Simon Gergely
Sziasztok!

Nincs munkánk már durván két-három hete, legalábbis én mind a három gépemre csak elvétve kapok. Történt valami? Nincs kint erről tájékoztatás stb.
Kösz, sziasztok!
9) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 8154)
Posted 2183 days ago by Dr. Simon Gergely
Köszönöm szépen a válaszokat. A zoknis példa meggyőző.
Annyiban pontosítanék, hogy "egyezésen" két azonos vagy két a projektnek egyaránt megfelelő eredményt értek. Ahhoz, hogy az eredményeknek mennyiben kell azonosaknak vagy megfelelőnek lenni a továbblépéshez, nem nagyon értek. A számomra az fontos, hogy a projekt továbblépjen
Más: igazából a Copy miatt tértem vissza, de egyelőre még nem jött, pedig abban a leírások alapján több, jobban megfogható célt vélek felfedezni, és az eredmény is közérthetőbb lenne. Persze... Nem akarok elégedetlenkedni.
10) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 8151)
Posted 2184 days ago by Dr. Simon Gergely
Bocs, még egy dologgal jönnék.
Windows 7 home premium x64 fut a gépemen. Ennek ellenére Numsys Search 2.06-ból 32 biteset töltött le a boinc. Maga a BOINC kliens 64 bites. Úgy látom, van Numsysből 64 bites windows alá. Hogyan tudom belevarázsolni a projektbe, futna vele?
GPU-ra készül valami?
AMD procim és ATI gpu-m van, a BOINC managerem már tudtommal mind a kettőt felismeri és lekezeli.
Windows alá mikorra várható a Copyból alkalmazás és munkacsomag?
UC explorerből várható-e a jövőben munka?

Előre is köszönöm a válaszokat.


Next 10 posts

Home | My Account | Message Boards


Copyright © 2017 SZTAKI Desktop Grid