Posts by SmallTeam

1) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 8246)
Posted 1669 days ago by SmallTeam
Ezzel az új alkalmazással és annak kezelésével lenne egy kis gond.

Az egy dolog, hogy rövid időn belül meg lehet oldani ezeket (ami jó - sőt, 'túl jó' is); de az ezzel együtt jött pár negatív dolog is. Ez pedig az, hogy amint van 'eredmény', akkor onnantól minden mást eldobat. Konkrétan: ha valaki nem gyakran csatlakozik a rendszerhez, akkor annak lejött egy csomó Zeta-Search csomag. Ennek számolását szépen rendben elkezdi a beállított opciók alapján, és mikor kész van egy párral, és lejelenti (vagy az ember kézzel lejelenteti); akkor jön a fekete leves. Ha a kész, és kiszámolt csomagra már bejött a két jó eredmény, akkor a harmadik beküldő eredményei nem is lesznek ellenőrizve; mindenképp 0 kreditet kap (akármennyit is dolgozott vele, akármennyire is jó eredményt küldött is be). Ezen kívül a még ki nem számolt csomagok nagy részénél (amiknél már beküldték a két jó eredményt) megjelenik az 'aborted by server' (vagy valami ilyesmi) üzenet; ami egy újabb jelentés után a csomagjaim között már az 'aborted by user' kifejezéssel került lementve (sőt, volt olyan csomag is, amit számítás közben állíttatott le a szerver).

Ha ezek a csomagok nagyon hosszúak lennének, akkor megérteném ezt a 'sietős' megoldást; de így, hogy viszonylag gyorsan számolhatóak, már nem. Simán megoldható lenne, hogy aki kapott csomagot, az ki is tudja számoltatni, és azért járhatna kredit is; de ez a jelenlegi megoldás 'felhasználó-barátságtalan' (ha van felhasználóbarát, akkor itt most megengedem magamnak ezt a szót). Vagyis jó lenne, ha nem dobatna el ilyen csomagokat a rendszer (mert már ki van számolva két másik gép által); és ha már kiszámolta az adott gép, akkor kapjon is rá pontot, ha visszaküldi a jó eredményt.
(Saját konkrét példám: 30 kapott csomagból 12 lett kiszámítva, amiért pontot is kaptam; 7 lett kiszámítva, amiért nem kaptam semmit (mert nem lehet ellenőrizni a 'késői' beküldés miatt); és 11 lett eldobatva (ebből egy még számolás közben - amiért természetesen ismét csak nem járt semmi).)

Szerk.: most vettem észre az alábbi érdekességet is: Ha már megvan a két beküldő, és egyik kapna rá előzetesen X kreditet, a másik meg Y-t; akkor a ténylegesen kapott kredit nem a kettő közül a nagyobbik (vagy a kettő átlaga) lesz --ahogy 'normális' esetben várható lenne, és már projekteknél működik is--; hanem a kettő közül a kisebbik. Ez pedig szintén unfair.
2) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 8153)
Posted 2422 days ago by SmallTeam
Annak idején 2007-2008-ban még két hét volt a határidő. A mi kifejezett kérésünkre hosszabbították meg 30 napra, mert lehetetlen volt befejezni. Annak idején voltak egy-kéthetes csomagok is, amelyeknél, ha egyfolytában ment a gép, akkor sem végzett két hét alatt, hisz a géppel mást is csináltunk. [...]

A kiemelt részben a lényeg: akkoriban volt egy olyan időszak, amikor tényleg hosszú számításiigényű csomagok voltak. Viszont azóta az ilyen csomagok eltűntek (vagy legalábbis én nem találkozam semmi ilyesmivel); vagyis akár már vissza is vehetők lennének a határidők.

A validálást szerintem statisztikailag kellene modellezni, hogy lenne a leggyorsabb. A jelen helyzetben, de csak ráérzésre (nem vagyok matematikus, csak jogász) a 2-ből 2 egyezést teljesíthetőbbnek tartom, mint a 4-ből 2-t. Ha a 2-ből 2 nem egyezne, küldjék ki egy harmadiknak, akkor valószínűleg 2 már meg fog egyezni, az szerintem elég. De mondom, matematikailag, statisztikailag ez nincs megalapozva, csak ráérzés.

Egyrészt nem egyezést keresnek, hanem a megoldást. Másrészt már -saját tapasztalat alapján- elég kevés a 'hibás számolású' csomag; inkább a nem visszaküldéssel vannak gondok. Harmadszor statisztikailag (nem vagyok jogász, csak programozó matematikusként tanulgattam) a nagyobb merítésben nagyobb valószínűséggel van két azonos, mint kisebb merítésben. Egy nagyon leegyszerűsített példán keresztül mutatva: legyen egy zoknis fiókban 2 fehér zokni, és sok fekete (a fehér a jó megoldás, a fekete a rossz, vagy az időben vissza nem küldött). Egyértelműen belátható, hogy minél több zoknit veszünk ki a fiókból, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a két fehér közte lesz (az egyszerű példát még tovább egyszerűsítve: legyen csak 2 fekete zokni - így a 2 fehér + 2 fekete négyesből 2 húzással 2 fehéret kihúzni 25% eséllyel lehet; míg 4 húzással 100% lesz ez).
3) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 8147)
Posted 2425 days ago by SmallTeam
Ha csak kettőnek küldöd ki, és nem többnek, akkor nem hogy gyorsabb lenne, hanem lassabb lesz - hiszen mi van, ha 1 gép nem számolja ki, de nem is dobja el a csomagot? 2 gép esetén ez a jelentési határidő megvárását jelenti, ami után megkapja egy harmadik; míg több gép esetén ez a gép eredménye már valószínűleg nem is szükséges (tehát előbb le lehet rendezni a csomagokat).
4) Message boards : Kezdőknek : Cannot find my team in Sztaki (Message 8015)
Posted 2867 days ago by SmallTeam
Please help me to find my team Turan@BOINC in Sztaki. The team is BOINC-wide, but somehow it is not visible in Sztaki project. thanks! Yusup


Are you sure? Your problem is in the "for beginners" message boards? Do you think this question is in the good place here?
5) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 7999)
Posted 2955 days ago by SmallTeam
[...]
A régi kliensben így egyedül a teljesítési határidő és a feladat elsőbbsége határozta meg a sorrendet. Az új kliensben viszont közbejött valami más tényező is.
Lehet, hogy most már azt is figyeli, hogy elsőre vagy másodjára kiosztott csomagot tölt le?


Akkor pontosítok én is: ha nálam csak egy projekt működött, akkor korábban is letöltési sorrendben számolta a csomagokat; és most is így teszi.
Nálad lehet, hogy azonos hosszúságúnak mutatott csomagokat adott a szerver, így meg naná, hogy jelentési határidő alapján is számolhatott volna (hiszen ha minden egyes csomagnak ugyanolyan hosszúságú számítási ideje van, akkor úgyis az előbb letöltöttnek lesz a legkorábbi határideje). Most meg lehet, hogy össze-vissza hosszúságút kapsz, aminek más-más a jelentési határideje, és így már máshogy néz ki.

De még egyszer említem: nálam semmi észrevehető dolog nem történt (hacsak azt nem számoljuk, hogy hülyén szedi a csomagokat - mert amíg a 90%-os megosztású projektből letölt 1-2 db 7-8 órás csomagot, addig az 5%-osból meg 5-6 db 5-6 órásat)...
6) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 7997)
Posted 2956 days ago by SmallTeam
Nem tudom, nálad hogy volt; nálam az előtt is (és az után is) úgy működött a BOINC, hogy alapban az erőforrásmegosztás, és a csomagonkénti váltási idő alapján dolgoztatta a gépet - egyedül akkor volt váltás, amikor közel került egy csomag a lejelentési határidőhöz, mert akkor automatikusan előrevette azt.

Vagyis teljesen rendben van így; eleve is így kellene dolgoznia. Ha esetleg nálad nem így ment, akkor ott valami más volt a gond (mondjuk túl sok csomag lett lekérve a BOINC-kal, így kénytelen volt azonnal a jelentési határidő alapján dolgozni).
7) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 7953)
Posted 3106 days ago by SmallTeam
[...]
A boinc manager újabb és újabb verziói is egyre kevesebb adatot írnak ki az üzenetekben vagy képernyőolvasóval olvasható formátumban.
A régebbi verziókban pl. írta, hogy hány másodpercnyi munkát kér le, míg az újabb már csak azt írja, hogy munkacsomagok igénylése...

Bár ez a "hány másodperc munkát kérek" csak elvi és becslés, azért más a helyzet, ha kérek kétmillió másodpercnyit, mintha kérek ezret. Legalább nagyságrendileg meg lehetett becsülni, hogy mennyire éhes: kicsit, közepesen vagy nagyon...

A munkacsomagok százalékos kijelzésén is átalakítottak valamit benne, mert ezt is csak körülményes módon tudom leolvasni, pedig ez jó infó volt a hosszabb csomagoknál.
[...]

Ehhez mondjuk nem sok köze van a SZTAKI gárdájának. :)
Ezt a Berkeley egyetemen dolgozó emberek csinálják, akik ebben az irányban fejlesztik tovább a BOINC managert.
8) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 7939)
Posted 3114 days ago by SmallTeam
Na, kíváncsi vagyok, a frissítés után mennyire mennek az ékezetes betűk (ha már a régebbiek egyáltalán nem működnek)...

Mellesleg akit érint: az angol nyelvű témákban írják, hogy most már végre számolódnak a 64bites oprendszeren is a SZTAKI-s csomagok. Hurrá! :)
9) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 7909)
Posted 3179 days ago by SmallTeam
Van egy gondom egy csomagnál, mégpedig az, hogy örökké pending marad. :)
Az érintett csomag
Lényegében van három eredmény, és ezért a szerver a negyedik embernek már nem küldi ki (\"Didn\'t need\") pedig a három eredményre nem adott a gép semmilyen pontot - pending-en áll a szerzett kredit (vagy validációs gond, vagy tényleg nem egyforma a három eredmény). Ez az eset már egy hónapja fennáll, mindenféle javítás/javulás nélkül...
10) Message boards : SZTAKI Desktop Grid : HUNGARY magyarok ide! (Message 7877)
Posted 3303 days ago by SmallTeam
Mellesleg az admin(ok) él(nek) még?


Nem tudom, elég döglöttnek tűnik az egész, 1 hét alatt nem válaszoltak a 0 credites problémákra.


Ez -sajnos- mindig így van errefelé. Jó, ha hetente (vagy havonta) egyszer benéznek, és átfutják a fórumot; de nem mindig válaszolnak.


Next 10 posts

Home | My Account | Message Boards


Copyright © 2018 SZTAKI Desktop Grid